info@goodsport.se

Blog

Ali – fick sitt drömjobb med hjälp av sin mentor Oskar

När Ali fick en intervju för ett jobb på en bank som han verkligen ville ha var det självklart för honom att rådfråga hans mentor Oskar. Ali fick jobbet och idag kombinerar han sina ekonomistudier med en studenttjänst på Handelsbanken.

Hur det gick till? Vi tar det från början.
Ali och Oskar har precis varit och käkat veganburgare på Möllan. ”Vi har snackat om träning och om livet och allt” säger Oskar. Att de har en bra matchning råder det ingen tvekan om. Båda beskriver hur snabbt det flöt på när de började ses. De är med i Goodsports mentorprogram för Nattfotbollsledare och under 6 månader träffas de ca en gång i månaden och snackar om, just det, jobb, träning, livet och allt.

”I början var jag nervös att inte kunna bidra men jag har kunnat komma med insikter”.

Hur är det att vara mentor Oskar?
”Det är Jätteroligt att vara mentor! Och jätteroligt att hänga med Ali och få insikt i hans vardag. I början var jag nervös att inte kunna bidra men jag har kunnat komma med insikter. T ex inför just jobbet på handelsbanken. Där pratade vi om vad ska man tänka på inför en intervju, om att lägga fram alla korten på bordet, och det visade sig ju

att rekryteraren tog det bra.”
Oskar och Ali har pratat ganska mycket om jobb och plugg. Ali var minst sagt otaggad på plugget när de sågs. ”Jag var inte trött på plugget, jag hatade plugget. Nu känner jag en viss attraktion till plugget.” Ali beskriver hur oviljan inför plugget hängde ihop med en känsla av att ha jobb där man känner sig övervakad, utan förtroende. Det var helt enkelt inte så motiverande att tänka på arbetsmarknaden på

det sättet. När Oskar och Ali började träffas kunde Oskar berätta om arbetslivet, om hur annorlunda det kan vara att jobba på en plats med större frihet och förtroende. Jobb där det ofta behövs universitetsutbildning. När Oskar dessutom började presentera lönestatistik för Ali vände oviljan och motiveringen för studierna ökade. Och på det nya jobbet på Handelsbanken upplever han en stor skillnad mot förut. ”Nu känner jag att jag blir mer respekterad av min arbetsgivare. Jag får klara mig mer själv helt enkelt.”

”Dagen innan intervjun var det självklart att jag skulle träffa Oskar för att få råd”
Oskar och Ali har diskuterat allt mellan himmel och hav. Det har Ali verkligen uppskattat, att ha någon välutbildad att kunna prata med allting om och få råd av, det har han upplevt som en säkerhet. ”Jag har aldrig pratat med någon med en bra utbildning såhär tidigare”. ”Dagen innan intervjun var det självklart att jag skulle träffa Oskar för att få råd”. För Ali har det varit väldigt värdefullt med någon som kan finnas där och hjälpa till.

Ali var målmedveten när han gick in i mentorprogrammet. Han ville verkligen ha någon som kunde axla rollen som mentor, han var nyfiken och hade många frågor och ville ha någon som kunde ta det ansvaret på allvar. Och det har Oskar levt upp till.

Oskar å andra sidan hade hoppats att han skulle träffa någon som faktiskt ville lära sig och ville komma med frågor. ”Jag var lite rädd att det skulle bli en relation där den andra parten inte var så intresserad eller inte ställde frågor, utan mest kom för att man var med i ett program.” Men Ali har verkligen varit intresserad och kommit med massor av frågor som vi kunnat diskutera och reda ut.” ”Det har varit enkelt för Ali har varit så engagerad så jag har bara kunnat spegla det engagemanget, och ibland fått anstränga mig för att hänga med i Alis höga tempo”.

Tillbaka till jobbet på Handelsbanken, hur trivs du på jobbet Ali?
”Jag trivs. Mest för att jag har en bra chef och bra kollegor som tar in mig i sina arbetsuppgifter så gott det går.” De är allmänt väldigt snälla och hjälper mig att komma in i jobbet utan att pressa mig för mycket. De har sagt mer `släpp läroböckerna och kom och var med här’, det har varit skönt att det inte bara varit teoretiskt. Jag har en studenttjänst och de låter mig verkligen utvecklas. De investerar verkligen i mig. En vacker dag är jag inkörd i detta och lär upp en ny student”. Då är det Ali som är mentor. ”Jag ska bara lära mig av Oskar. Då blir det bra.”

Av Andreas Axelson